Eroon narsistiäidin vauriosta. (p)

25.09.2022
 

Tämä pohdinta kumpusi nimimerkki Anonyymin koskettavan kirjoituksen äärellä:

"Äiti,
sytytit minut palamaan jo lapsena. Laitoit minut liekkien armoille säästyäksesi itse. Annoit niiden polttaa koko olemassaoloni. Minusta tuli sinun syyllisyytesi roihuava tulimeri, joka lopulta haihtui tuhkaksi ilmaan. Sellaisena minut lähetit maailmalle.
Näkymättömänä ihmisrauniona, häilyvinä ihmisen rajoina, joista saivat otteen kaikki tarvitsevat, eivät kunnioittavat.
Murruin uudelleen, niin palasiksi, että löysin toivon. Terapiassa rajani alkoivat piirtyä, nousi uusi ihmisen verso, joka ilman sinua olisin ollutkin. Opin, millainen on maailma kaukana sinusta. Se on täynnä rakkautta ja uskoa tulevaan ja siellä minulla on väliä. Ja minulla on itselleni väliä. Selviän."
- - -

❖ Tämä kipeä kirjoitus toi mieleen erään kirjailija-teologi Liisi Jokirannan luennon rakkausteemasta; hän puhui juuri siitä, miten meissä kaikissa on elämämme alkumetreistä lähtien voimakas rakkauden kaipuu ja miten lapsuutemme kokemukset tuohon kaipuuseen vastaavat tai ovat vastaamatta.

❖ Liisin mukaan, voidakseen saada elämäänsä vahvan turvallisuudentunteen ja terveen minän lapsi kaipaa

  • saada kuulla vanhemmiltaan: "Minä rakastan sinua!".
  • hellyyttä ja syliä, sitä, että saa olla isän ja äidin kainalossa.
  • lohdutusta hetkenä, kun jokin sattuu; sitä, että vanhempi puhaltaa haavaan, oli haava sitten polvessa tai mielessä.
  • sitä, että saisi purkaa pahaa oloaan ilman pelkoa, että tulee hylätyksi.
  • neuvoja ja rohkaisua.
  • hyväksyntää sellaisenaan.
  • saada kokea, että on vanhempien silmissä arvokas, vaikka ei olisikaan täyttänyt heidän toiveitaan jossain asiassa.
  • kannustusta, että voi kokea tärkeäksi sen, mitä tekee.
  • hyväksyntää silloinkin, kun on ollut ikävä vanhempia kohtaan.

❖ Lapsi tarvitsee myös rajoja eli vanhempien tulisi kertoa, mikä on turvallista, mikä ei - mikä on hyväksi, mikä ei - mikä on oikein, mikä on väärin.. Ja lapsen tulisi oppia, että rajojen rikkomisesta tulee tiettyjä seuraamuksia. Tällöin lapsi voi kokea, että hänestä välitetään, hän on rakastettu.

❖ Kukaan vanhempi ei tietenkään voi antaa tätä kaikkea täydellisesti, siksi meissä kaikissa on sokeita pisteitä, juustonreikiä tai oksanreikiä, joita kannamme matkassamme aikuisuuteen saakka - kunnes jokin tragedia nostaa ne kipupisteet päivänvaloon.

❖ Jos näissä lapsen kaipaamissa asioissa on ollut valtavaa puutetta, on syntynyt valtavasti vääriä uskomuksia. Tällöin käsissä on jo lähtökohtaisesti armottomuutta ja tunnetta, että "en ole mitään, enkä edes sitä".

❖ Narsistihan synnyttää lapsilleen juuri tällaisen olon. Hän siirtää omat vaurionsa, pelkonsa ja pienuutensa omiin lapsiin aivan kuten hän siirtää niitä muihinkin ihmisiin. Tämä on  projisointia, kun narsisti ei kykene kohtaamaan ja käsittelemään niitä asioita itsessään. Narsisti ulkoistaa vaurionsa muiden kannettaviksi.

❖ Usein ajatellaan, että "ei kai narsistikaan sentäs lapsilleen ole narsisti" - mutta totuus on, että narsisti ei tee kenenkään kohdalla poikkeusta, sillä narsisti ei voi valita, missä kohtaa hän on vaurioinen ja missä ei. Hän on kauttaaltaan niin vaurioinen, että rikkoo kaikkialla.

❖ Lastensa kohdalla hän joko jättää kaikki nuo edellä mainitut tärkeät asiat antamatta tai hän antaa niitä lapselleen täysin epäloogisesti, ilman johdonmukaisuutta, sikinsokin siten, että välillä hän on ihqu vanhempi, seuraavassa hetkessä sarvia vaille piru. Kummassakin taktiikassa lapseen syntyy vaurioittava traumaside.

❖ Tällaisten asioiden ymmärtäminen antaa narsistin lapselle aikuisena avaimia siihen, että hän pystyy eriyttämään itsensä askel askeleelta pahantekijävanhemmastaan siten, että lakkaa kantamasta vanhemman taakkaa itsessään. Tämä ei tietenkään ole helppoa eikä tapahdu yhdessä yössä, mutta se on oleellinen lähtöruutu sille prosessille, jonka myötä alkaa nähdä itsensä sellaisena kuin alunperinkin piti olla: arvokas, tärkeä, merkityksellinen ja rakastettava sellaisenaan, ehdoitta, ilman ehtoja.

❖ Meidän kaikkien olisikin todella tärkeä käydä matka lapsuuteen -oli siellä ollut narsistia tai ei- ja tutkailla tapahtumia elämänmatkan varrellakin siten, että pääsisimme sanoittamaan kipupisteitämme; niitä sokeita pisteitä, juustonreikiä ja oksanreikiä, jotta voimme silloin työstää niitä, saada muutosta, päästä eroon vääristä uskomuksista itsestämme ja katkaista traumasidettä. Aivan kuten nimimerkki Anonyymikin on tehnyt. ❐

_______________________________________________ 

Voit kuunnella tämän blogin podcastina 'Narsisti vs. Minä' -kanavalla TÄÄLLÄ >>

'Narsisti (lapsuusajan) perheessä.' -videosoittolista >>     
🔸 Em. soittolistan videoiden teemat muun muassa:

✦ Narsistiäiti & tunneinsesti. 
✦ Narsistiäiti & tytär.
✦ Narsistiäiti & poika.
✦ Narsisti-isä & lapset. 
✦ Narsistivanhempi & outo perhedynamiikka. 
✦ Kuinka narsistivanhempi vaurioittaa lastaan - kuinka vaurio näkyy aikuisuudessa?
✦ Kun mummi tai ukki on narsisti..
✦ Narsisti-isä & poika.
✦ Narsisti & uskonto/hengellisyys.. vol2. (lapsen nujertamiseen)
✦ Kuinka paljastaa lähisukulaisnarsisti?
✦ "Kuinka katkaisen suhteen narsistivanhempaani?"


'Narsisti vs. Minä' -kanava, Youtube >>
'Narsisti vs. Minä' -sivusto, Facebook >>   
Kuvat: @ekaterinabolovtsova @alenaklimenko @oleksandrpidvalnyi @pexels